PREČO TAK RADI PEČIEME?
Čo je na pečení také intenzívne uspokojujúce? U mňa osobne to nie je iba o výsledku, o samotnom jedle ale skôr o celom procese prípravy. Chystanie surovín, váženie, preosievanie, roztápanie čokolády, oblizovanie varešiek počas varenia pudingu, vôňa vanilkovej esencie a škoricového cukru,pečúceho sa korpusu v rúre…..je to niečo úžasné!……no a potom na konci je celá snaha korunovaná finálnym produktom dotiahnutým až k úplnej dokonalosti.
Nedeľa by nebola nedeľou ak by som nevyšľahala aspoň smotanu na šľahačku do kávy a stojanový mixér predstavuje vrchol môjho hmotného majetku. Neváham ani experimentovať.
Skúsila som už skutočnekadečo, neboli problémom ani nevšedné recepty na zákusky a torty.
Tak teda viete čo je na pečení to naj? Prezradím:
1) Vôňa pečených sladkostí
Výskumy dokázali, že takéto vône majú vplyv na naše spomienky z detstva. Určite si aj vy spomínate na chvíle prežité spolu sa vašimi rodičmi alebo starými rodičmi ako ste pomáhali pri vykrajovaní, potajomky ste ujedali z cesta, vylizovali ostatky krému či pudingu z misky. Boli to súčasne aj chvíle bezpečia. Pri pečení si tieto chvíľky sprítomňujeme a stávajú sa pre nás podobne vzácnymi ako boli v minulosti.
2) Každý môže piecť
Pečenie nie je nikdy náročné ak máte dobrý recept a postup. Nie je to o talente ani intuícii ba ani o extra zručnosti. Chce to len odvahu a cvik.
3) Zásoby
Viete o tom, že to čo napečiete môžete mať čerstvé aj o týždeň alebo mesiac? Môžete byť flexibilní. Stačí ak upečené pečivo, koláčiky alebo chlieb vložíte do vákuových zipových sáčikov, vysajete z nich vzduch a poukladáte do mrazničky. Potom si každý jeden deň môžete urobiť zvláštnym a výnimočným.
4) Budete kreatívnejší
Je jednoduché nakúpiť kopec surovín a ísť presne podľa receptu. A čo tak zapojiť fantáziu a skúsiť vytvoriť niečo z toho čo máte práve v kredenci alebo špajzi? Že zložité? Vôbec nie. Tie najlepšie recepty a jedlá vznikali práve z takýchto pokusov.
5) Ušetríte
V dnešnej dobe už nie je problémom kúpiť hotový zákusok v cukrárni alebo koláč v hypermarkete. Ale úprimne…..nie je to bohviečo. Domáce je domáce. A častokrát je to domáce aj omnoho lacnejšie a chutnejšie. Takže hor sa do pečenia a šetrenia!