Lepšie ako antibiotiká
Paprika je zdravá. O tom snáď netreba diskutovať. Je blízka príbuzná, čili paprička, však jej schopnosti prekoná niekoľkonásobne. Kapsaicínom sa to iba začína. To je látka, vďaka ktorej čili papričky tak úžasne pália.
Vitamín C
Klasická paprika, kapia, a samozrejme aj čili obsahuje šialene veľa vitamínu C. Už polovica mierne štipľavej papričky, vám zabezpečí dennú odporúčanú dávku Céčka. Neštipľavá paprika obsahuje rovnaké množstvo, museli by ste ju ale zjesť celú.
Kapsaicín
Spomínaná látka je hotovým zázrakom, prekrvuje a prehrieva organizmus, napomáha spaľovať tuky, pozitívne vplýva na cievy a srdce, nakopáva našu pečeň a zlepšuje imunitu. Taktiež pomáha trávenie. udržiava jeho správnu funkciu a taktiež ho chráni pred baktériami, ktoré v ňom nemajú čo hľadať.
Recept mojich rodičov
Podľa odporúčaní odborníkov, by sme mali zjesť jednu čili papričku dvakrát do týždňa. Ja osobne štipľavé milujem, takže toto množstvo pre mňa nie je žiadnym problémom. Čili si pridávam, takmer do každého jedla. Moji rodičia, však túto zeleninu nikdy nemali príliš v láske. Preto som to vymyslel trošku inak. Dve čili papričky, konkrétne habanero rozomeliem spolu s olivovým olejom. Pridám k nim aj citrónovú šťavu, pretože tá im zachová peknú farbu a navyše zmierňuje pálivé účinky. Moji rodičia si z tejto zmesi každé ráno dajú po jednej kávovej lyžičke. Mama to ešte zdokonalila. Vynechala citrón a olej. Rozmletú papričku si vhodí do kávy. Samozrejme iba trošku. Mlieko a aj káva štipľavú chuť takmer dokonale neutralizujú a vraj táto kombinácia chutí veľmi dobre.
Účinky z môjho pohľadu
Za seba môžem povedať, že čili dokážu so zdravím urobiť naozaj veľa. Nebývam chorý, nemám problémy s trávením a môžem povedať, že sa celkovo cítim lepšie. na mojich rodičov to môžem posúdiť taktiež. Otec mal napríklad problémy s vysokým tlakom. Od kedy však pravidelne konzumuje čili, jeho výsledky sa rapídne zlepšili. Na túto zeleninu, by ste si mali dať pozor iba vtedy, ak trpíte alergiou. Ak to neviete, vyskúšajte zjesť naozaj malinké množstvo najmenej štipľavých druhov a uvidíte.